Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: Политиците опитват да подчинят съдебната система, въпросът е тя да е имунизирана

Отговорност на "трима големи" може да се търси и според сегашната законова уредба, смята той

Снимка: БГНЕС

"Отговорност на т. нар. "трима големи" в съдебната власт може да се търси и според сегашната законова уредба", заяви пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер на страната, по повод предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов главният прокурор и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд да могат да бъдат разследвани и предсрочно освобождавани. Той предположи, че новият министър на правосъдието е имал предвид да се разработят по-детайлни правила за това.

"Съдебната система трябва да помага на обществото. То е най-чувствително на тема справедливост и изпитва остър недостиг на справедливост и една от причините за това се търси в съдебната система", добави проф. Герджиков в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

По думите му има хора от политическата върхушка, които се опитват да подчинят съдебната система, но въпросът е тя да е имунизирана срещу такива опити за вмешателство, което да води до несправедлив процес.

"Нормално е господстващата политическа класа да се старае да избере подходящ за нея главен прокурор, но въпросът е той да бъде високо морален", коментира проф. Герджиков предстоящия избор на прокурор номер 1 на страната.

Според него се наблюдава активизиране в борбата с корупцията. "Не знам дали наближаващите избори не са причина за това", коментира той.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с проф. Огнян Герджиков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!