Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ със сигнал в прокуратурата срещу премиера за катастрофата край Своге

Министър-председателят Борисов е предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал

| обновено на 19.04.19 в 15:57
2
В катастрофата с автобус край Своге миналото лято загинаха 20 души, а 13 души бяха ранени.
Снимка: БГНЕС

Гражданско движение БОЕЦ съобщи днес, че е внесло във Върховната касационна прокуратура сигнал за извършени престъпления срещу премиера Бойко Борисов заради пътя край Своге, на който миналото лято стана тежка катастрофа. Сигналът е за това, че в качеството си на длъжностно лице премиерът е бил уведомен за дефектите на пътя, не е изпълнил служебните си задължения и носи отговорност за загиналите при тежкия инцидент. 20 души загинаха при катастрофата на въпросния път, а 13 души бяха ранени. В съобщението се казва, че организацията разполага с документи, според които Борисов е знаел половин година по-рано за дефектите по пътя и съвсем конкретно за опасния участък.

Правителствената пресслужба публикува официално опровержение на сигнала, внесен от Гражданско сдружение БОЕЦ, за "престъпления на премиера с информация за пътя до Своге". Сигналът е внесен във Върховната касационна прокуратура

А от пресцентъра на правителството информират, че още на 8 март 2018 г. сигналът на кмета на Своге за проблемния път край Своге е препратен в регионалното министерство. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно е разпоредил на АПИ да докладва за състоянието на пътя и за предприетите мерки.

В резултат на извършената проверка в края на май 2018 г. АПИ е съобщила, че е разпоредено на фирмата-изпълнител да отстрани възникналите дефекти по пътя.

Премиерът Борисов е предприел предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал – се казва в съобщението.

Прокуратурата привлече вчера 7 нови обвиняеми за катастрофата край Своге. Като причина за инцидента говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи неспазване на служебните задължение от страна на петима служители на фирма „Трейс“ и двама  бивши членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия