Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72 ученически проекта представя "ТУЕС фест"

72 са проектите в тазгодишното издание на изложението за ученически проекти "ТУЕС фест". Ученици от 8-и до 12-и клас в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет представят свои разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера и вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Освен това посетителите на изложението могат да се запознаят с условията за кандидатстване и изучаваните специалности в училището, а фестивалът ще се проведе в събота, 20 април. Ще бъде демонстрирано и приложение, което благодарение на изкуствения интелект може да следи за нашето физическо и психическо здраве.

Темата, по която учениците са работили, е „Технологии за всички“, която между другото беше и тема в последния училищен хакатон Hack TUES. И макар фестът поначало да е състезание между учениците, "надпреварата между нас не се усеща", сподели единайсетокласничката Теодора Йовчева, координатор на ученическия екип, помагащ в организацията на събитието. Тя добави, че се записва в ТУЕС, защото е искала да се занимава с хакерство и създаването на игри. Предстои й да изкара стаж в ИТ компания, като е наясно, че в сферата преобладават мъжете, но все повече нараства броят на жените специалисти и не мисли, че ще усеща дискриминация.

ТУЕС фестХинка Станимирова, изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, посочи:

Един от добрите примери е, че директорът на ТУЕС е жена - доц. д-р инж. Стела Стефанова, която върши невероятна работа и една от причините, учениците които завършват училището да са толкова търсени на пазара на труда, е целият труд, ентусиазъм и отдаденост, които тя влага в училището. Тя познава всеки от учениците по малко име, знае какво прави, къде се развива в момента.

Към много от разработките на учениците в Технологичното училище „Електронни системи“ проявяват интерес софтуерни и хардуерни компании. Последният пример е проектът за приложение, което чрез специална шапка може да разкаже на незрящи какво се намира около тях.

В изложение са добре дошли всички, които имат желание да се запознаят с дейността на учениците в ТУЕС, като в 10:30 и 13:30 часа ще има представяне на училището с изучаваните специалности и условията за прием. А най-важното е, че посетителите са тези, които ще изберат победителя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна