Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ди Майо обвини партньорите си от "Лига", че се опитват да свалят италианското правителство

Правителствената криза е само в съзнанието на Луиджи ди Майо, отговори лидерът на "Лига" Маето Салвини

Луиджи ди Майо и Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер и лидер на антисистемното движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо обвини в петък своя коалиционен партньор в лицето на партията "Лига", че се опитва да свали правителството с оглед на корупционен скандал, свързан с един от високопоставените политици на крайнодясната партия.

Луиджи ди Майо твърди, че партията "Лига", водена от другия вицепремиер Матео Салвини, дори се е опитвала да установи контакт с бившия премиер Силвио Берлускони, за да формира друго правителство.

"Италия не е трофей и аз считам за изключително сериозно, че Лигата, с това си лекомислие, всеки път, когато се почувства засегната, заплашва да свали правителството", написа във "Фейсбук" Ди Майо.

Поредният скандал в рамките на управляващата коалиция в Италия избухна, след като в четвъртък се оказа, че заместник държавен секретар на транспорта и инфраструктурата Армандо Сири е разследван за предполагаемо получаване на подкуп в замяна на изменение на регламент в полза на компании от сектора на възобновяема енергия.

Според римската прокуратура политикът, който е представител на крайнодясната партия "Лига", е получил подкуп от предприемач в сферата на вятърната енергия с връзки в сицилианската мафия "Коза Ностра".

Въпреки че Армандо Сири отрече всякакво участие в подобен сценарий, Луиджи ди Майо го призова да се откаже от поста на заместник-министър "по етични и политически причини".

В отговор на обвиненията, отправени от лидера на "Пет звезди", другият вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини отрече, че правителството е в криза, заявявайки, че неговата партия "желае единствено да управлява добре в интерес на италианците".

"Няма правителствена криза", отговори Салвини във "Фейсбук", добавяйки, че "правителствената криза е само в съзнанието на Луиджи ди Майо". Той също така продължи да обвинява колегата си и коалиционен партньор, че избягва да говори за "отворените за имигранти пристанища или за контрола на приходите".

"Не бих желал някой от "​​Пет звезди" да взриви всичко и да управлява с левицата", подчерта министърът на вътрешните работи, преди да пожелае на всички италианци щастлив Разпети петък.

През миналата седмица италианският премиер Джузепе Конте отхвърли опасенията за правителствената реорганизация и перспективата за разпадане на управляващата коалиция, подчертавайки, че той не вижда опасността от нарушаване на равновесието в коалицията дори след изборите за Европейски парламент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени