Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е групировката Нова ИРА?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северноирландската полиция подозира дисиденти републиканци за фаталната стрелба срещу журналистката Лайра Маккий в Лондондери, като следите сочат към групировка, която се нарича Нова ИРА.

Нова ИРА е сформирана през 2012 г. след сливането - ИРА-Истинска и Републиканско действие срещу наркотиците (РДСД).

ИРА-Истинска е създадена през 1997 г. от дисиденти от Ирландската републиканска армия (ИРА), които са недоволни от примирието, сключено предишната година, предпочитащи да „реализират визията си посредством насилие, а не чрез демокрация и политика“, според Джема Кларк, преподавател по история в университета в Ексетър.

РДСД е републиканска групировка, действаща предимно в Лондондери, известен и само като Дери, която се бори с наркодилъри.

По данни на властите Нова ИРА има около 200 членове. След тях има и възрастни републиканци, които имат знания за създаване на бомби и по-нови и по-млади привърженици.

За своя крайна цел организацията си поставя обединяването на Ирландия, което я противопоставя на протестантите от британски произход, които искат Северна Ирландия да остане под контрола на Лондон.

Нова ИРА стои зад множество атаки с бомби и огнестрелно оръжие срещу британски части, бандити, надзиратели в затвори и полицаи.

През 2014 г. изпрати писма бомби до офиси на британската армия в Англия.

Обвиняват я и за провокиране на безредици между републиканци и полиция в Лондондери миналата година.

Напрежението се засилва и около Брекзит, след който Ирландия, за разлика от Северна Ирландия, ще остане част от Европейския съюз. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна