Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 земеделски организации поискаха оставката на министър Порожанов

Порожанов: Държим на строг контрол и върху биопродукцията, и върху тези, които я проверяват

| обновено на 19.04.19 в 16:56
2
Опитваме се да облекчим контрола върху биопроизводството, поясни Порожанов
Снимка: МЗХГ

13 земеделски организации поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов с мотив, че действията на ведомството блокират родното производство. За понеделник е насрочен протест на бранша. Тодор Джиков от Организацията на картофопроизводителите посъветва да погледнем витрините на българските магазини:

"И пиперът, и доматите в момента са от Турция, краставиците в момента са от Гърция. Лукът е от Полша, картофите са: съответно мити от Франция и картофи от Германия. Нищо общо с българско производство на плодове и зеленчуци! Това е голямата трагедия".

Проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развитие на селските райони са за 900 млн. лв. със субсидия от близо половин милиард. И ако това не е приоритетно, какво е? Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща със земеделски производители в Бургас. Като процент проектите по мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори, а като стойност 41 на сто. Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв. Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите – в животновъдството.

Министър Порожанов припомни, че само за последните 7-8 месеца МЗХГ разработи 5 нови държавни помощи за подкрепа на по-малките и средни стопани, сред които са сертифициране по GLOBAL G.A.P., за хладилни съоръжения, за минимандри и кланици. За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце. Плащанията вървят регулярно по индикативния график, другата седмица ще платим т.нар. "зелени плащания", каза министър Порожанов.

"Държим на строг контрол и върху биопродукцията, и върху тези, които я проверяват". Така коментира в Бургас протестите на фермери земеделският министър Румен Порожанов.

"Опитваме се да облекчим контрола върху биопроизводството", поясни Порожанов: "Готвим измененията, изтече срокът, така че да се облекчи от гледна точка на пробите, което мене лично малко ме притеснява, защото облекчаването на пробите до техния минимален размер, изискуем по регламента, създава предпоставки за недостатъчен контрол, според мен, на настоящия етап към биологичното производство, но ще се съберем, ще го обсъдим още веднъж, ако трябва, ще го променим. В момента в този вид промяната върви".

"Плащанията към всички земеделци са в срок", категоричен бе Румен Порожанов. Относно имотния скандал, в който беше замесен и вече бившият заместник-министър Александър Манолев, Порожанов посочи, че ако къщите за гости, построени с европари, не се ползват по предназначение, средствата се връщат. Той подчерта, че Манолев не е бил бенефициент.

В срещата със земеделските производители в Бургас участваха и кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министър Янко Иванов и представители на МЗХГ. 

Репортажите на Румяна Василева и Даниела Костадинова за предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия