Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Канада запази лихвите непроменени с оглед на по-слаб от очакваното икономически растеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Канадската централна банка запази основния си референтен лихвен процент на ниво от 1,75%, тъй като намали прогнозата си за икономическия растеж в страната през първата половина на годината и сигнализира, че е малко вероятно да има по-нататъшно увеличаване на лихвените ставки в скоро време.

В изявление след края на заседанието централната банка посочи, че икономическите перспективи продължават да оправдават настоящите лихвени ставки. За разлика от предходните заседания обаче, централната банка не включи в изявлението си възможността за бъдещо повишаване на лихвите. Това предполага, че банката сякаш изостави предишната си склонност за постепенно затягане (увеличаване) на лихвите ставки, имайки предвид по-слабите вътрешни и глобални условия.

"Ще продължим да оценяваме подходящата степен на приспособяване на паричната политика при постъпване на новите икономически данни", посочи Канадската централна банка и допълни: "Ще наблюдаваме по-специално поведението на разходите на домакинствата, петролните пазари и глобалната търговска политика".

Банката посочи, че очаква икономическия растеж в Канада през първата половина на 2019-а година да бъде по-бавен, отколкото се предвиждаше през януари, като спадът на цените на петрола през миналата година и световните търговски конфликти навредиха на канадския износ и инвестиции. По-слабото от очакваното поведение на жилищните пазари и на потребление също допринесоха за по-бавния икономически растеж, отбеляза централната банка.

За настоящата година банката понижи прогнозата си за растежа на БВП на Канада до 1,2% в сравнение с по-ранна оценка за експанзия от 1.7 на сто. Централната банка очаква растежът да се подобри по-късно през година и да достигне средно около 2,0% през 2020-а и през 2021-а година.

Канадският долар реагира негативно на изявлението на централната банка, понижавайки се рязко към тримесечно дъно спрямо американския долар. Щатската валута поскъпва в рамките на деня с 0,65% към 1,3520 канадски долара, достигайки най-високо ниво от 3-ти януари насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна