Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази силно стимулиращата си парична политика и намали прогнозите си за икономическия растеж

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската централна банка запази без промяна прекалено стимулиращата си парична и лихвена политики и заяви, че лихвените ставки ще останат рекордно ниски поне до пролетта на 2020-а година, цитирайки несигурността относно икономическата активност и цените, както и относно влиянието от предстоящото повишаване на потребителския данък.

На редовното заседание в четвъртък бордът на директорите на ЯЦБ гласува със 7 на 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от 80 трлн. йени.

Относно икономическите перспективи, банката отбеляза, че японската икономика се очаква да продължи умерената си експанзия, въпреки че засега тя е повлияна от забавянето на растежа зад граница.

Централната банка ревизира леко надолу оценката си за растежа на японската икономика през настоящата фискална година, приключваща на 31-ви март 2020-а година, до 0,8% от предишна прогноза за растеж с 0,9%, направена през януари, както и прогноза за финансовата 2020/2021-ва година - до 0,9% от 1,0%. За фискалната 2021/2022-а година ЯЦБ очаква икономически растеж от 1,2 на сто.

Японската централна банка потвърди прогнозата си за растеж на основния индекс на потребителските цени (основния CPI) с 1,1% през настоящата финансова година, като в същото време намали леко прогнозираната инфлация за следващата финансова година до 1,4% от 1,5% през януари и очаква укоряване на инфлацията до 1,6% през фискалната 2021/2022-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна