Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова Фед да обмисли намаляване на лихвите

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви в петък, че Федералният резерв трябва "да обмисли намаляване на лихвените проценти", увеличавайки по този начин натиска на администрацията на Доналд Тръмп върху централната банка да облекчи паричната и лихвена политика.

"Нямаме инфлация. Икономиката се разраства. Точно това е времето не само да не повишаваме лихвите, но трябва да помислим за тяхното намаляване", посочи г-н Пенс в интервю за телевизия CNBC.

По същото време и директорът на Икономическия съвет към Белия Дом - Лари Къдлоу заяви, че той смята, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти. В интервю за телевизия Fox Business той изтъкна, че ниската инфлация предполага необходимост от по-ниски лихвени ставки.

Последните призиви от страна на американската администрация за по-ниски лихви идва само часове, след като Департаментът по труда публикува изненадващо силен доклад за заетостта през април, който показа силен ръст на работните места с 263 хиляди, увеличаване на заплатите с 3,2% и най-ниска безработица от близо половин век от 3,6 на сто.

Този доста силен доклад обаче едва ли ще убеди членовете на Федералния резерв, че икономиката на САЩ се нуждае от допълнителни стимули под формата на по-ниски лихвени ставки. Освен това продължаващото затягане на пазара на труда би могло да облекчи опасенията на централните банкери, че инфлацията ще остане трайно под целевото ниво на Фед от 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна