Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Хамбург вече имат православен храм

Българският православен храм в Хамбург
Снимка: Капка Тодорова

Българите в Хамбург и Северна Германия вече имат свой православен храм. Днес, в деня на светите братя Кирил и Методий, митрополитът на Средна и Западна Европа Антоний освети църквата, която носи тяхното име. 

Над сто вярващи българи от Хамбург и околните градове присъстваха на тържествената литургия. В празника след нея се включиха и децата от българското училище в града, които са над 150. 

Храмът е отстъпен на българската православна общност от протестантската църква. Дълги години митрополит Антоний и отците Юлиан Ангелов и Антони Найденов работят за това и българите в Хамбург да имат свой храм. Това е втората църква на българската православна църква след берлинската, с която вярващите могат да разполагат. Литургията за освещаването бе отслужена от митрополита на Средна и Западна Европа Антоний.

„Чувството на духовна радост не може да се опише с няколко думи. Радостни и щастливи сме, благодарни на Бога, че имаме възможността да открием наш дом Божи, в който нашите сънародници да изповядват своята вяра, да пазят своите традиции, да съхраняват своя език и култура, и да помнят своята история. За нас е голяма духовна радост, че вече втори наш храм отваря врати на територията на Германия. Това е и стратегията на нашата епархия и на нашата държава, колкото се може повече храмове да открием за нашите сънародници, които да бъдат дом за всеки един от тях.“

Да има своя църква българската общност, която в Хамбург и съседните градове е от над 30 000 души, се застъпи и почетният консул на България в града професор Герд-Винанд Имайер. Българското правителство отпуска 30 000 евро за превръщане на протестантската черква в православна, българите в града даряват останалата част от сумата, за да започне работата по храма.

На откриването пристигнаха хора от целия регион и нощуваха дори на палатки, за да участват и във вечерната литургия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна