Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Излъганите надежди са причина за общото разочарование

Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Регионалния музей за история на София се открива изложбата "Големите надежди. 30 години по-късно" на журналиста и фотограф Иван Бакалов. Изложбата включва фотоси от шествието на "Екогласност" от 3 ноември 1989 г., от първия митинг на зараждащата се опозиция на 18 ноември 1989 г. и първия митинг на новосъздадения СДС на 7 декември 1989 г.
Изложбата стана спонтанно, има разочарование от последните 30 години преход, каза в предаването "12 + 3" Иван Бакалов. За него това е опит да се направи равносметка защо е станало така.

"Излъганите надежди са причина за общото разочарование. Не искам да влизам в споровете хубаво ли беше или не. Въпросът е защо не започнахме да надграждаме и да се развиваме".

Иван Бакалов цитира и хумориста Михаил Вешим - "Причината е общобългарската глупост. Ние сме малък, но прост народ!"

Според Бакалов най-голямата криза е, че България се обезлюдява. "Имаме население 50 души на кв/км и се доближаваме до Африка, където е 35 души. Живеем сред природата, но я застрояваме и гоним дивеча".

В момента има апатия, защото хората не виждат алтернатива, последната бяха Симеон и Бойко Борисов, смята Бакалов. По думите му това поражда разочарованието.Той призова хората да гласуват, защото има много кандидати и преференция, което дава възможност за избор.

Цялото интервю с Иван Бакалов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна