Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни $110,7 млн. за картина на Клод Моне

Продадената картина на Клод Моне от серията „Купи сено“ е изложена в Ню Йорк преди търга на „Сотбис“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картина от серията „Купи сено“ на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 милиона долара на търг в Ню Йорк, предаде АФП.

Аукционна къща „Сотбис“ съобщи, че това е световен рекорд за художника и първата творба от импресионист, преминала границата от 100 милиона долара на търг. Прогнозната цена за нея бе $55 млн.

Картината от 1890 г. е една от четирите от серията „Купи сено“, предлагана на търг през този век, и една от осемте в частни ръце. Останалите 17 са в музеи, сред които музея „Метрополитън“ и Института по изкуство в Чикаго.

Моне рисува 25-те си композиции от тази серия през зимата на 1890-1891 г. в дома си в Живерни в Нормандия.

Всяка една от тези картини на Моне представлява един и същи пейзаж, но през различно време на денонощието и съответно промяната, която настъпва в зависимост от това.

Друга картина от серията е била продадена през ноември 2016 г. от аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк за 81,4 милиона долара.

Продаденото в „Сотбис“ произведение е сред най-разпознаваемите картини на Моне

Предишните собственици са купили картината през 1986 г. за 2,53 милиона долара. „Сотбис“ не даде информация за купувача.

Последният рекорд за картина на Моне бе поставен с продажбата на „Nympheas en fleur“ през май 2018 г. за 84,6 милиона долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени