Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За борба със зависимостите най-важна е подкрепата на близките

Невинаги е нужна хоспитализация, понякога и консултацията дава резултат

Снимка: Solidarnost Association

Преди седмица Българското национално радио стартира национална кампания за вредата от употребата на наркотични вещества. Под наслов "Избери живота" в продължение на 8 месеца проследяваме пътя на дрогата и на хората, които са посегнали към нея като спасение, като бягство или може би поради слабост. Кампанията ни представя и положителни примери на освободили се от тази зависимост, както и хора и организации, работещи в помощ и в подкрепа на наркозависимите.

На тези теми е посветен и днешният брой на предаването ни Радиоприемница, което през настоящата седмица се фокусира върху различните кампании за здраве, техния смисъл и ефективност.

Днес гостуваме на сдружение „Фракарита България“, чиято основната дейност е рехабилитация и ресоциализация на зависими от алкохол, наркотици и хазарт. Програмата ѝ, наречена „Солидарност“, е създадена през 2003 година и предлага чиста, защитена среда, в която не се разрешава употребата на наркотици и алкохол, както и проявата на насилие.

Срещаме ви с някои от специалистите, които работят пряко с хора със зависимости, за да научим какъв подход използват, как е решен въпросът с оказването на помощ към наркозависимите в България и не на последно място - да разберем как човек решава да започне, защо развива зависимост и как може да се дистанцира от наркотиците.

Вече около 15 години се занимаваме с рехабилитация по дневна програма по модела на терапевтичната общност – обясни пред Радио София терапевтичният директор на сдружението Светослав Кирилов. – Преди 12-13 години 100% от хората бяха опиатно зависими. Днес работим с хора с всякакви зависимости.

Основните дейности на информационната линия са свързани с  пренасочване на хора от цялата страна към места, където те могат да получат съответната специализирана помощ.

Държавата не оказва достатъчно помощ в този сектор на подпомагане, смята Светослав Кирилов. Големи са трудностите, когато зависи трябва да постъпят в болница и да извършат детоксикация, преди започване на рехабилитация.

Групите, които се сформират, са с 10-14 души. Двойно повече хора са на индивидуално консултиране. Ползващите услугите стоят в дневния център от 9 до 17 ч. Целта е тези зависими да придобият умения, които да повишат адаптивността им. Покриват определени нива, учат се на дадени отговорности – за себе си и спрямо хората около тях.

Клиничният психолог Светлана Велкова коментира тенденциите в употребата на наркотици и ориентирането на програмите спрямо нуждите на хората, с които се работи. Това става като общият и индивидуалният терапевтичен план отговарят на трудностите, които хората срещат в момента. Трудности и предизвикателства не липсват. Сред тях са и т. нар. "двойни диагнози", тъй като много често при употребата на стимуланти се отключват и психиатрични проблеми.

Като основни фактори за прибягването до стимуланти, Светлана Велкова посочи отчуждението и самотата:
Много голяма част от зависимите идват в специализираните центрове благодарение на близките си, на това, че някой се притеснява за тях, загрижен е за тях. И това е своеобразен вид свързване - аз го правя, защото другите държат на мен и защото в един момент решавам, че държа на себе си - достатъчно, за да си призная, че имам такава трудност.
 
Светлана Велкова работи в дневна програма за рехабилитация на зависими от наркотици, алкохол и хазарт. Средната възраст на участниците в тази група е около 35 години, като това са хора, които вече са признали пред себе си, че имат тази зависимост, преминали вече тийнейджърските години.

Психологът разказа и за стажантските програми, в които се обучават студенти по психология или социални дейности, които имат интерес към работата с хора, които злоупотребяват или са зависими. Желаещите да се включат в стажантската програма преминават интервю, в което биват подготвяни за модела на работа, какви са психологическите особености на работата в група, какво представлява груповата динамика. Във втората фаза те стават част от терапевтичната група, влизайки в ролята на самите клиенти, а в последната фаза стават част от екипа.

На Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта се обаждат всякакви хора. Това е и първата по рода си служба у нас, създадена с цел да предоставя достоверна информация за видовете психоактивни вещества, ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол, проблемната игра на хазарт, зависимостите и методите за тяхното лечение, местата за помощ в страната, както и насоки за родители, близки и учители.

Консултантите са психолози. Преминали са и специално обучение за телефонно и интернет консултиране.
Именно такава е и Светлана Николова:

Помощ търсят хора с всякакви въпроси, зависимости и проблеми. Най-голямата група са родителите и близките. Някои търсят начини и места за лечение на зависимите им деца. Има дори такива, които се опитват да намерят път в общуването с проблемен тийнейджър. Много от зависимите имат колебания и страхове – от неразбиране, отхвърляне, от бъдещето им...

Те имат непостоянна мотивация в борбата си. Ние насърчаваме близките да не се отказват в опитите си да помагат.


Много голяма група от зависимите нямат нужда от болнично лечение.
Дори и консултацията с правилния специалист може да помогне, убедени са във „Фракарита България“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!