Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко до 26-и май ще се интерпретира в контекста на кампанията, смятат анализатори

Иво Инджов и Александър Христов

Прибързано е в призива на главния прокурор ДАНС да осветли офшорните сметки на властта да търсим знак за начало на борбата с корупцията. Това каза пред БНР политологът доц. Иво Инджов. В предаването "Хоризонт за вас" той определи хода на Сотир Цацаров като последващата реакция на институциите по оповестените скандали - "апартаментгейт" и "къщи за тъщи".

"Похвално е все пак, че има реакция на институциите и политическо говорене на министър-председателя. Защо обаче не се противодейства, а се гасят пожарите".

За специалиста по кризисен пиар д-р Александър Христов трудно може да се каже дали е започнало нещо сериозно, преди да станат ясни реалните резултати.

"До 26 май искаме или не – всичко се интерпретира в условията на предизборната кампания".

Иво Инджов не смята за подранили консултациите на президента Румен Радев за обсъждане на избора на нов главен прокурор.

"Той дава възможност на всички актьори, замесени в избора, да покажат визията си каква да бъде българската прокуратура, която понася много критики най-вече за безконтролността на главния прокурор и политически мотивирани акции".

Двамата анализатори коментираха и оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Иво Инджов я определи като необходима, но закъсняла. Според него има две обяснения на забавянето на реакцията на премиера по темата - зад гърба на Порожанов стои силно лоби на ДПС или Борисов се е опитвал да потуши пожара, без да жертва пореден министър.

Александър Христов смята, че има инфлация на оставките:

"Всяка следваща оставка намалява комуникационния ефект. Не са само седемте министри, а заместник-министри, шефове на агенции и други висши чиновници. Няма да кажа обаче, че се превръщат в нещо обичайно".

Интервюто с Иво Инджов и Александър Христов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!