Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Макрон се опитва да създаде нова идеология

Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон избра най-подходящият момент – точно преди евроизборите да отправи и разшири посланието си за т.нар. европейски Ренесанс, коментира пред БНР проф. Здравко Попов, експерт по европейски въпроси.

За Франция е изключително важно какво място ще заеме прогресистката философия и колко души ще я споделят в един бъдещ Европарламент и затова е нормално Макрон да направи едно такова обръщение, каза проф. Попов в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че обръщението на френския президент е на различни нива към граждани, към правителства, към лидер, т.е. той се обръща към цяла Европа.

„Всъщност Европа винаги се е намирала в някаква криза и на кръстопът. Не можем да кажем, че е имало някакъв период, в който тя е живяла абсолютно благополучно, без конфликти и противоречия. Напротив нейният характер като култура и цивилизация е да бъде противоречива и разнородна и затова идеята за конфликт ѝ подхожда“, смята експертът по повод предупреждения на Макрон за предстоящи проблеми на Стария континент.

Според него въпросът е можем ли да излъчим такива лидери, които биха могли освен да се справят с европейския проект, да изведат Европа на едно глобално равнище, където да бъде поне равностоен играч сред останалите.

„Философията на новия тип „ренесансова“ политическа фракция е очертана и Макрон се стреми към избягване на някакви значения на класическото ляво и дясно. Той отстоява виждане за необходимост от нова политическа визия, която може да се нарече центристка, но не и в класически смисъл. Политическа визия, която в различни обстоятелства да ползва различни инструменти от лявото и дясното пространство в зависимост от типа проблем“, подчерта проф. Попов.

Според него Това са опити на Макрон да създаде от една страна нова идеология, а от друга тя да почива върху идеята за обединена Европа.

Проф. Попов изрази очакване, че Европейската народна партия няма да има мнозинство след предстоящите избори. Сигурно ще се търси алианс между зелени, християндемократи, социалисти и либерали в опит да се противопоставят на очаквано голямо присъствие на консервативни, евроскептични и националистически партии в новия ЕП.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна