Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Албанската опозиция няма да се откаже от искането си за оставка на кабинета

Снимка: БГНЕС

Противопоставянето в политическото и общественото пространство в Албания, на какъвто сме свидетели в момента, не е нищо ново – след 1992 г. в Албания няма признати избори и небойкотиран парламент, каза пред БНР дипломатът Боби Бобев от Института по балканистика към БАН, който е бивш посланик в Албания.

„В различни периоди от работата на парламента, опозицията, независимо коя е тя, го е напускала, организирала е протести, довеждали до сблъсъци, имало е и човешки жертви. Този път опозицията в лицето на Демократическата партия основно и прилежащи партии изглежда решена да отиде докрай“, каза експертът по Албания в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той отбеляза, че опозицията официализира своите искания, които са оставка на кабинета на премиера социалист Еди Рама и временно правителство, което да подготви честни и демократични избори.

„Сблъсъците стават все по-сериозни с радикализирането и насилието. До миналата събота имаше 33 наказателни преследвания на арестувани протестиращи, когато бяха задържани още 50 души“, допълни Боби Бобев.

Има призиви на най-високо равнище, включително от президента Илир Мета, да се намери изход от тази ситуация и от тази обществена криза.

„Опозицията е решена да не се откаже от своите намерения и да принуди по някакъв начин правителството да подаде оставка, за да се тръгне към предсрочни парламентарни избори“, подчерта отново Бобев.

Западни издания вече сочат именно към този вариант

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна