Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невена Мандаджиева: Противоречията между САЩ и Русия няма да бъдат изгладени с една или две срещи

Майк Помпейо със Сергей Лавров в Сочи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противоречията между САЩ и Русия няма да бъдат решени, а сближаване няма да бъде постигнато в рамките на една или дори две и три срещи. Това прогнозира пред БНР политологът Невена Мандаджиева, която от години следи процесите в американската политика.

„Но ако говорим за рестарт на желанието за възстановяване на диалога, смятам, че той е налице“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. И припомни, че се обсъжда среща на върха между двете страни в Осака следващия месец в рамките на форума на Г-20.

„Можем спокойно да заключим, че се оформя серия от контакти на най-високо ниво след един период, който беше започнал да изглежда като втора Студена война със санкции срещу Русия, взаимни обвинения, коренно разминаване по редица въпроси, американско изтегляне от ключов договор за разоръжаване. Така че за рестарт на желанието можем да говорим. Двете страни установиха комуникационни канали, но перспективата на отделните развития е отделен въпрос“, отбеляза Мандаджиева.

Според нея от началото на мандата на настоящата администрация това е първият двустранен контакт, при който САЩ заявяват толкова недвусмислено желание за търсене на допирни точки „в интерес на целия свят“, както заяви държавният секретар Майк Помпейо.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна