Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей обмисля подобрен пакет от мерки за Брекзит

| обновено на 19.05.19 в 14:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще предложи на депутатите „нова и подобрена сделка“ за Брекзит при гласуването на законопроекта за излизане от ЕС в началото на юни. В публикация във вестник „Сънди таймс“ Мей изтъква, че това ще бъде „смело предложение“.

Допълнителна защита на правата на работниците се очаква да бъде едно от предложенията на Тереза Мей, за да спечели подкрепата на някои депутати от опозиционната Лейбъристка партия при последния й опит да прокара нейните планове за Брекзит в Камарата на общините. Това става след като преговорите между правителството и лейбъристите за Брекзит се провалиха.

Мей оповести, че депутатите ще гласнуват по законопроекта за Брекзит през седмицата след 3-ти юни.

Ако законопроектът не бъде приет Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври без сделка, ако не бъде намерено друго решение.

В публикацията в „Сънди таймс“ Тереза Мей пише, че „няма просто да поиска депутатите да помислят отново по същата сделка, която вече отхвърлиха три пъти, а за подобрен пакет от мерки, който вярва, че ще получи тяхната подкрепа“.

Междувременно във вторник кабинетът ще обсъди провеждането на индикативни гласувания в парламента, за установяване дали по някой вариант за Брекзит има консенсус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна