Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев определи като "изкуствена драма" реакцииите по повод консултациите за избор на главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев определи като "изкуствена драма" реакцията на управляващите по повод консултациите за избор на главен прокурор. Той беше гост на церемонията по връчване на дипломите на 25-ия випуск в Американския университет в Благоевград.

На въпрос на „Хоризонт“ дали са се оправдали очакванията му след консултациите с председателите на съдебните институции относно процедурата по избор на нов главен прокурор, президентът Радев каза:

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност".

А на почти директното обвинение на премиера Бойко Борисов, че президентската институция се намесва в работата на независимата съдебна власт, държавният глава отговори:

"Аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не е обсъждана личност по принцип. Не настоявам за имена, а за спазване на закона".

Президентът Радев прогнозира криза в преговорите със САЩ за доставка на изтребителите Ф-16 и назова причината, според него:

"Аз мисля, че след като правителството и Народното събрание задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!