Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И "Фейсбук" забрани предварително инсталиране на негови приложения на новите смартфони "Хуавей"

"Фейсбук" (Faceboook) вече не позволява предварително инсталиране на неговите приложения на новите смартфони на китайската компания  "Хуаей" (Huawei Technologies Co. Ltd.), съобщи в петък агенция Ройтерс.

Клиентите, които вече притежават телефони на "Хуавей", ще могат да използват приложенията на "Фейсбук" и да получават софтуерна актуализации, съобщи за Ройтерс официален представител на водещата социална интернет медия. Той обаче подчерта, че на новите смартфони на "Хуавей" повече няма да имат предварително инсталирани приложения на Facebook като WhatsApp и Instagram.

"Хуавей", чийто бизнес със смартфони стана най-големият генератор на приходи за компанията през миналата година, е една от фирмите в центъра на продължаващите спорове между САЩ и Китай, свързани със сигурността, както и ключов фактор в търговските преговори между двете водещи световни икономики.

Преди време "Гугъл" също обяви, че повече няма да предоставя своя операционен софтуер Android за телефоните на "Хуавей", след като китайската компания беше включена в американския т.нар. "черен списък" с фирми.

По-рано днес обаче "Гугъл" призова властите във Вашингтон да отменят тази забрана на "Хуавей", тъй като американският технологичен гигант смята, че именно тя може да представлява опасност за националната сигурност на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна