Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прототип на стъклопакет с воден поток показват в БАН наесен

В 21-и век пред човечеството стои предизвикателството на глобалните климатични промени, които изискват устойчиво строителство и изцяло нов облик на градската среда. БАН участва в разработката на водни стъклопакети, като целта е да се създадат сгради с почти нулево потребление на енергия. Иновативният проект е свързан със създаването на фасаден стъклопакет с циркулиращ воден поток. Той ще се използва за фасадна система и вътрешни преградни стени, като по този начин ще се намалят разходите за отопление, вентилация и климатизация.

За първи път в Европа се изгражда демонстрационен павилион, използващ тази иновативна технология. Той трябва да бъде готов през август, а официалното му откриване е предвидено за октомври. Втори подобен павилион ще бъде построен в Испания. Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници в БАН е един от десетте партньора, които работят по този проект от Германия, Испания и България. Проектът е по програмата "Хоризонт 2020".

Доц. Миглена Николаева-Димитрова прогнозира пред Радио София, че разработената иновация ще допринесе за намаляване на сградните разходи минимум с 15%. Създаден е пробен стъклопакет с големина 3 х 1,30м, подходящ за офис сградите, където през деня е най-голямата консумация на енергия. След изграждането на павилиона ще бъде проведен мониторинг в продължение на 5 години, за да се установи действителната ефективност. На покрива на павилиона ще бъде монтирана 6kw-ова фотоволтаична система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!