Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Трябва процедура само по отношение на разследването на главния прокурор

| обновено на 24.06.19 в 17:44
Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

„Да се въведе процедура само по отношение на разследването на главния прокурор. Председателите на двете върховни съдилища трябва да бъдат извадени от тази особена процедура, защото по отношение на тях няма институционален и конституционен проблем това да се случва и в момента“. Това каза пред БНР Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондация „Антикорупционен фонд“. Днес предстои второто издание на дискусията за механизма за разследване на тримата първи в съдебната система.

Славов поясни:

„Председателите на двете върховни съдилища не трябва да присъстват в този специален механизъм, който се предлага. Самата им роля е твърде различна в сравнение с тази на главния прокурор по отношение на прокуратурата. Председателите на съдилищата не са началници на своите колеги, те са първи между равните. Конституционната функция на председателите на върховните съдилища е съвсем различна от тази на главния прокурор, който е на върха на една пирамидално изградена централизирана система на прокуратурата“. „Няма пречка и сега председателите на двете върховни съдилища да бъдат обект на наказателно производство и на други съдебните производство. Те нямат контрол върху прокуратурата. Точно обратното е положението на главния прокурор, който е началник на всеки прокурор в държавата и който може еднолично да отмени всяко едно постановление на прокурор за образуване на наказателно производство срещу самия него“.

В предаването „Преди всички“ Атанас Славов каза:

„В предложението на Министерството на правосъдието се дават правомощия на самия министър да прави предложения за образуване на досъдебно производство. Тоест създаваме един специален наказателен процес, който е за тримата големи. Като крайният ефект ще е намеса на политическата власт в лицето на министъра в един наказателен процес, което противоречи на европейски принципи. Имаме многократни препоръки да редуцираме ролята на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт, а с това законово предложение ние я увеличаваме неимоверно. Министърът на правосъдието не трябва да има отношение към един наказателен процес“.

Интервю с Атанас Славов и коментар на Силвия Великова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!