Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Десетилетия Великобритания има дискриминационно отношение към имигрантите

Гражданите на страни-членки на ЕС не правят изключение

Мария Спирова
Снимка: Профил Фейсбук


Великобритания никога няма да бъде на Борис Джонсън. Това заяви в интервю за "Нощен хоризонт" Мария Спирова, която повече от 10 години учи и живее във Великобритания. 

"Между него и Доналд Тръмп – разликата не е в полза на британеца, защото печели поста премиер без избори. Той говори на членовете на Консервативната партия това, което всеки иска да чуе."

Брекзит - мандат за улавянето на еднорог и намятането на кралицата с кожата му ли получава Джонсън? Според Мария Спирова това е непостижимо, макар че вероятният наследник на Тереза Мей е сред основните обещаващи това.

Джонсън нарича жените с бурки – пощенски кутии или дегизирани обирджии на банки.

"Това не е нетипична реплика за представител на Консервативната партия. Имаме нарушаване на приличието, което прави хората популярни."

С десетилетия Великобритания като държава в лицето на вътрешното министерство има тежко дискриминационно отношение към имигрантите, включително и от страните членки на ЕС, отбеляза Спирова. Тя даде като типичен пример премиерите Дейвид Камерън и Тереза Мей.

"Мей е автор на репликата „враждебна атмосфера за имиграция“ във Великобритания. Антиимигрантската политика вече има над 10-годишна традиция на Албиона."

Излизането от ЕС ще се отрази негативно на международното влияние на Великобритания, смята още Мария Спирова като се позовава на изводи на повечето наблюдатели.

"След октомври хората ще го усетят и ще го разберат. Голям риск е страната да стане център на „изпирането на пари“, тъй като тя има задморски територии, които са офшорни и данъчни подслони."

Цялото интервю с Мария Спирова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени