Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев потвърди: „Росатом“ ще се включи в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

| обновено на 26.06.19 в 19:56
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева проведе среща с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в Дома на правителството в Москва.
Снимка: БТА

В последния ден от официалното си посещение в Русия председателят на Народното събрания Цвета Караянчева разговаря с премиера Дмитрий Медведев, с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и участва в пленарно заседание на Съвета на федерацията.

На срещата в Дома на правителството в Москва премиерът Дмитрий Медведев потвърди, че руската компания „Росатом“ ще се включи в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Той изрази задоволството си от желанието на България да участва в строителството на разклонението на газопровода „Турски поток“ през територията на страната ни.

На свой ред Цвета Караянчева го увери, че проектът се изгражда по всички европейски изисквания. В края на срещата премиерът Медведев изпрати поздрави на българския си колега Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

„В съответствие с европейските директиви започваме строителството на разклонението на „Турски поток“, не се отклоняваме от изпълнение на съответните задължения, които сме поели пред своите граждани…и до края на 2020 г. в съответствие с европейските директиви ще бъде завършено строителството на т. нар. „Балкански поток“, който ще осигури доставки на газ в други европейски страни“, отбеляза Караянчева.

В изказването си пред Съвета на федерацията Цвета Караянчева също подчерта големия потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в енергетиката:

България планира да завърши разклонението на „Турски поток“ от българо-турската до българо-сръбската граница до началото на 2020г., каза Караянчева на срещата си с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Председателят на Народното събрание отбеляза също така, че сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане.

Днес е третият ден от официалното посещение в Русия на председателя на Народното събрания Цвета Караянчева и водената от нея парламентарна делегация. Вчера Караянчева се срещна с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и с министъра на външните работи Сергей Лавров. Обсъдени бяха редица въпроси на двустранното сътрудничество, като най-голямо внимание беше отделено на енергийните проекти: продължаването на трасето на газопровода „Турски поток“ през България и евентуалното участие на „Росатом“ в проекта АЕЦ „Белене“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени