Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците в Троян излязоха на протестират

| обновено на 26.06.19 в 19:35
Снимка: www.mbal-troyan.com

Специалистите по здравни грижи от многопрофилната болница в Троян започнаха от днес ефективни едночасови протестни действия заради ниското заплащане на труда им.

Месечните възнаграждения на медицинските сестри в болницата са малко над 600 лева въпреки обещанието на МЗ, че ще станат 950 лева от 1 юни.

Протестиращите настояват месечните възнаграждения на сестрите да бъдат от две минимални работни заплати, поясни Валя Димитрова: 

"Лечебните заведения да не са търговски дружества, нощният труд да стане 3 лева на час, клас "прослужено време" да стане 1,2, да има регламентирана медицинска практика за медицинските сестри".

В протестната декларация са се подписали 60 от 76 специалисти по здравни грижи в Троянската болница: 

 "Които са готови веднага да си подадат оставка колективна".

Протестът беше подкрепен от специалисти от училищата, детските и социалните заведения, медици от Белодробната болница, лекари и граждани:

Специалистите по здравни грижи от Общинската болница ще продължат до петък с ефективни едночасови протестни действия за по-добри условия на труд и заплати. Протестът е от 12 до 13 ч. пред лечебното заведение. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви вчера, че от 1 юли, областните болници в страната ще увеличат заплатите на персонала с между 150 и 250 лева по нова методика, която обаче няма задължителен характер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!