Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатолог: Ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми

Снимка: Радио Варна

Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват дъждове в пет области на страната. В Европа климатолозите предупредиха тази седмица за големи жеги, във Франция чакат до края на седмицата над 40 градуса, горещо е в Белгия, в Германия, в Испания и в Италия. На какво се дължат тези природни аномалии и какво ни очаква в близките години, обратими ли са климатичните промени, коментира климатологът Антоанета Йотова в предаването "Преди всички".

Според нея тези проливни извалявания у нас са доста повече и доста по-често, отколкото сме ги наблюдавали преди: 

"През 2014 година, като че ли тогава за първи път обърнахме най-голямо внимание във Варна, в квартал "Аспарухово" се случи такова изваляване с големи последствия, включително човешки жертви. Но ако се върнем в личните си спомени назад, ще видим, че стават все по-чести и все по-интензивни на повече места".

Според климатолога това означава, че климатичните промени стават все по-чести и все по-интензивни на повече места и са изразени не толкова и само чрез високи температури, а чрез екстремни прояви на времето.

Тази гореща вълна, която е в момента в Европа, е всъщност екстремна проява на времето, коментира Йотова. Фокусът според нея невинаги трябва да бъде върху температурите, а върху различните начини, по които климатичната система реагира, за да покаже, че има едно небалансирано нейно проявление.

"Климатичните промени са резултат на природни фактори, но не трябва да се неглижира и човешкото участие, което в последните 150-200 години работи в посока на това  климатичните промени да са в неблагоприятна за него посока", смята климатологът.

Резултати от изследвания показват, че ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми в едната или в другата посока, каза Антоанета Йотова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна