Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: Българският миграционен феномен у нас е дълбока тайна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докладът "Българският миграционен парадокс – позитивна интеграция и негативен политически дискурс" ще бъде представен днес в столицата. Автор на доклада е проф. Анна Кръстева, преподавател в департамент "Политически науки" в НБУ и създател и ръководител на Център за миграционни изследвания.

"Множество са парадоксите, ще спомена един кардинален. Първият е, че доброто за българския миграционен феномен у нас е дълбока тайна. Навсякъде по света добрите практики се обявяват и се умножават. У нас те се покриват с мълчание", каза в предаването "Преди всички" проф. Ана Кръстева.

"Два други парадокса, които резюмират полюсите, е че в посткомунистическа България веднага след промените с много малък миграционен опит и с никакъв опит в демократична политика на интеграция имахме и продължаваме да имаме една добре интегрирана имиграция".

У нас множество изследвания показват, че множество български граждани смятат, че в България има около 11% имиграция, реалните проценти са около 2, дори по-малко от 2.

Това е огромна разлика между реалността и начина, по който се възприема тази реалност, казва проф. Кръстева.

"Трафикът на хора е огромен проблем, той е пресечна точка на политики за сигурност, той е криминално явление, това е много бързо развиващ се бизнес. През последното десетилетие стана и по-печеливш – колкото и трафикът на дрога, на оръжие. Това е много повече криминално явление, отколкото свързано с миграция", коментира проф. Кръстева.

Покрива се с мълчание този забележителен образ на България, който е една добре интегрирана имиграция, смята проф. Кръстева.

България е уникален случай за това, че имигрантите са до голяма степен самоинтегрирани не толкова в резултат на политики на интеграция, колкото на собствен проект да бъдат интегрирани не само в трудов смисъл, който е съществен, но по отношение на жилищата.

Най-големите инвеститори в България са емигрантите, казва още проф. Кръстева.

Повече подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!