Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът Миро Иванов: Ако имаш талант за нещо, то имаш талант за всичко

Целта ми е да правя хубава музика и да се забавлявам, споделя китаристът

3
Миро Иванов
Снимка: БНР

„Ако правиш нещата, забавлявайки се, няма как енергията ти да спре, все пак правиш всичко това за себе си. Нямам амбиция да пробивам брутално, целта ми е да правя хубава музика и да се забавлявам“. Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт“ Миро Иванов – китарист, музикант, композитор.

„Музиката не трябва да се гледа, а само да се слуша. Но с телевизията и с телефоните, с интернет, тя започна и да се гледа. И парче, което няма видеоклип, все едно не съществува. Да, ритъмът и забавата изместват съдържанието“.

Албумите

Миро Иванов работи по третия си солов албум, който е с работно заглавие Little alien. Всеки от личните си проекти записва с различни музиканти. Нов албум подготвя и с групата си Saint Electrics.

„Със Saint Electrics смятаме да станем по-лъскави, малко по-попиш, но рокът няма да изчезне, просто добавяме нещо. Целта на една банда е да се съберат различни хора и да движат една енергия. Песента от новия албум – Inside my dream, вече звучи в ефира, видеото се довършва. Саундът и рекордингът направих съвсем сам, с което съм много горд“.

Стиловете

„Пресичането на стилове носи умора, да. Случвало се е в една и съща вечер да свиря в два коренно различни стила, нещо като музикална шизофрения. Като цяло идвам от метъла. Аз съм осемдесетарско дете. Слушах Judas Priest, Iron Maiden, Twisted Sister, Def Leppard. Стиловете музика в днешно време са като купа с плодове и всеки един плод има витамини, които са полезни за теб. Не е разумно да ядеш само банани или само ябълки, когато имаш възможност да ядеш и още 15 различни плода. И стиловете като плодовете имат полезни неща“.

Първата група – „Сафо“

„Беше много силна епоха тогава. Имаше един подем. Няма да забравя никога това време. Компанията ни беше много добра. Останахме приятели. Имаме идеи да се съберем отново, но засега не е нищо конкретно“.

Музиката у нас

„В последните три години, в които се отвориха редица клубове, забелязвам голям подем. Има интересни банди, на сцената се връщат стари имена. Клубовете са пълни в София. В страната нямам много наблюдения. В Пловдив и във Варна, например, клубовете също са пълни. Има подем, като има стойностна музика“.

Ако не бях музикант

„Ако имаш талант за нещо, то имаш талант за всичко. Имам една добра постановка за спортно ходене, така че можеше да стана спортист“.

Ако…

„Когато бях на 20 години, ако съм разсъждавал по начина, по който разсъждавам сега – че в една група никога ти не си най-важният и че ти си толкова важен, колкото всички членове на групата, ако това го осъзнавах преди, все още щеше да има група „Сафо“. Ти си част от тази екосистема и не бива егото да преобладава".

Колосите в музиката

„Джон Скофийлд и Стив Вай. Те са много различни, но начинът, по който правят собствената си музика – без компромиси, много ми допада. Аз лично бих искал да съм като тях“.

Фокусът

„Човек трябва да се фокусира върху неща, които му доставят удоволствие. Само тогава може да стане много добър в това, което прави. Само тогава може да не скучае, да не мрази шефа си, само тогава може да се развива. Ако всички хора работят това, което обичат, то това ще бъде едно прекрасно общество“.

Как да не те боли глава

„Имам мелодии в главата, които трябва да излязат и да бъдат осъществени, защото иначе започва да ме боли главата. Единственият начин да ти дойдат нови идеи е да осъществиш старите, да освободиш пространство“.

Интервюто с Миро Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия