Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност на изборите в Албания, опозицията бойтокира

Премиерът Еди Рама гласува на фона на протести и бойкот на опозицията

Местните избори в Албания се провеждат при бойкот на опозицията и слаба избирателна активност - до 11 часа българско време в неделя бяха гласували 12 % от избирателите, съобщават местните медии.

Президентът на Албания Илир Мета разпространи снимка, на която заедно с приятел е на плажа.

Мета издаде указ, с който отмени местните избори, за което настояваше опозицията, но правителството на социалиста Еди Рама отказа да се съобрази. 

"Драги приятели, с моя приятел се наслаждаваме на тази историческа и слънчева неделя и на музиката", написа Мета в социалните мрежи.

На изборите участва управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама в коалиция с няколко по-малки партии, наречена Алианс за европейска Албания. Опозиционните партии бойкотират.

Основната опозиционна Демократическа партия обвини Рама, че купува гласове дори за тези избори, на които в повечето общини единствени кандидати са тези от неговата Социалистическа партия.

Заместник председателят на Демократическата партия Еди Палока показа на пресконференция видеозапис, на който по думите му се вижда как се купуват гласове от "структуирана престъпна гурпа на Социалистическата партия и община Тирана". Палока каза, че едно от лицата е идентифицирано и е член на избирателна комисия от редовете на Социалистическата партия. Опозиционният лидер призова гражданите да се присъединят към протестиращите пред няколко избирателни секции граждани и да не гласуват.

Председателят на организацията на Демократическата партия в Кукъс Ариф Реджмани заяви, че регионалната болница в града е "под ключ" и гражданите не могат да получат медицинска помощ, защото според него лекарите и средният медицински персонал са ангажирани като членове на избирателни комисии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна