Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис представи своето правителство

Кириакос Мицотакис премиер на Гърция
Снимка: Ройтерс

След полагането на клетва пред президента и висши духовници, новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис представи своето правителството, в което са включени експерти и от чужбина. Кабинетът ще разполага с 18 министри, като някои от тях имат опит при реализиране на съвместни проекти с България.

Министър на външните работи е Никос Дендяс, юрист с опит в правната комисия на Европейския съвет. В предишно правителство на консерваторите работеше усилено с българските власти в борбата срещу трафика на хора и наркотици.

Министерството на енергетиката и околната среда  поема Костас Хадзидакис. Неговата биография се свързва с транспортни проекти, разработвани съвместно с българското правителство. Министър Хадзидакис ще наблюдава изпълнението на съвместните енергийни проекти с България.

Ключовото за Гърция министерство на финансите поема Христос Стайкурас, съветник на премиера Мицотакис. В екипа му  влизат банкови експерти, работили в Брюксел.

Михалис Хрисохоидис, бивш министър от правителството на социалистите, пък поема министерството на обществения ред и миграцията, като той се счита за най-успешния гръцки министър в този сектор. Той ръководеше и акцията по разбиване на  терористичната организация "17-ти ноември" и организира сигурността на Олимпиадата в Атина.

Новото правителство ще положи клетва утре, 9-и юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени