Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С деца на планина? Наистина е възможно

Още с прохождането си едно дете може да стане турист. Това смята авторът на наръчника „На планина с деца“ Владимир Сотиров. С книгата той иска да опровергае всички опасения, че малките деца не могат да правят планински преходи. Освен да убеди възрастните в това с идеи и съвети, четивото предлага и близо 40 различни варианта за еднодневни и няколкодневни екзкурзии с различно ниво на трудност.

Може би няма човек, който да не смята, че колкото по-рано стане първият досег на детето с природата, толкова по-добре. Освен здравословните причини, предимствата са и в това да се научи на отговорност към заобикалящата го среда, да бъде по-дисциплинирано в поведението си. Но защо много родитeли се страхуват от преходите с деца в планината? Определено, много маршрути са трудни за подрастващите, но със сигурност има такива, които са подходящи за тях.

Владимир Сотиров с репортера Златина ЙовковаС наръчника „На планина с деца“ авторът Владимир Сотиров иска да докаже на родители, баби и дядовци, че именно те трябва да променят схващанията си. Той е убеден, че родителите не трябва да се поддават на капризите на децата, когато не искат да вървят, а да се уверят, че действително те не могат да продължат прехода:

Според мен основната грешка е някакъв страх и неувереност, че децата не могат да вървят. И аз затова бих ги попитал: А, първо вие имате ли желание да вървите? Защото, ако вие самите нямате и се оправдавате с децата, вече това е друг проблем и се оправдавате с децата.

Още полезни съвети как да подходим към децата, за да ги превърнем в любители на планината, каква екипировка е необходима и, разбира се, кои са подходящите маршрути за планинарски преходи с подрастващи, ще научите в предаването ни "Турагент", на 13 юли от 10.00 ч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна