Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 25 грама захар дневно повишават риска от раково заболяване

Хората, които редовно консумират съдържащи захар напитки, са изложени на повишен риск от рак, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".

През последните десетилетия консумацията на подсладени напитки се е увеличила в глобален мащаб и се свързва с опасността от затлъстяване, признато като водещ рисков фактор за развитието на рак.

Целта на авторите на настоящото изследване е била да изяснят слабо проучената връзка между консумацията на напитки със съдържание на захар и риска от злокачествено заболяване. Проучването е обхванало 101 257 души във Франция, 21 процента от които мъже и 79 процента жени, наблюдавани в продължение на минимум девет години.

"Констатирахме, че повишената консумация на подсладени напитки е позитивно свързана с общ риск от рак, както и с риск от рак на гърдата", казва д-р Матилд Тувие от изследователския екип.

Специалистите са установили, че увеличение със 100 мл дневно на подсладени напитки е свързано с повишение с 18 процента на общия риск от рак и с 22 процента на риска от рак на гърдата. Зависимостта е установена както за газирани напитки, така и за плодови сокове.

Авторите отбелязват, че изследването им е базирано на наблюдения и не установява причинно-следствена връзка.

"Въпреки че настоящото проучване не дава отговор за връзката между захарта и рака, резултатите от него насочват към необходимостта да се намали количеството на консумираната захар. Посланието е ясно - намаляването на захарта в храненето ни е изключително важно", коментира Амелия Лейк от университета на Тийсайд, Великобритания, която не е част от изследователския екип.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневният прием на захар да се ограничи до 10 процента от общия енергиен прием. Още по-здравословно според организацията ще е ограничаването на приема на захар до под 5 процента или около 25 грама дневно.

Редица страни, сред които Великобритания, Белгия, Франция, Унгария и Мексико, въвеждат или планират да въведат данък върху захарта с цел подобряване на общественото здраве, припомня Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени