Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователни ателиета за деца в Националната галерия Квадрат 500

Снимка: Венета Павлова
Националната галерия продължава и през лятото с образователните си ателиета за деца. В сряда малчуганите ще се запознаят с един от най-известните френските класици. 

В най-голямата сграда на Националната галерия Квадрат 500 те ще видят две от картините на Йожен Дьолакроа. Ателието е част от поредицата „Запознай се със…“, в която работещите в Националната галерия всеки месец представят пред децата световноизвестен автор от музейната колекция. 

Разходки в експозиционните зали на Квадрат 500 и прожекции са само част от онова, което очаква децата. Ателието е посветено изцяло на френския художник Йожен Дьолакроа - един от най-значителните представители на романтизма, който целия свят свързва с картината „Свободата води народа“. 

Платното е рисувано през есента на 1830-та година и днес може да се види в Лувъра, но и в залите на Квадрат 500 има изложени две картини на Дьолакроа, разказва Яна Братанова - уредник в отдел „Образователни програми“ в Националната галерия. 

Ателието в Националната галерия на 17 юли ще е с продължителност час и половина - от 14.30 следобед до 16 часа. Предназначено е за деца от 6 до 12-годишна възраст. Цената е 10 лева и е нужно предварително записване, защото местата са ограничени - едва 15. 

Телефоните, на които може да направите това, са посочени на сайта на галерията. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна