Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски училища се превръщат в точки за артистичен пърформанс

Нестандартен проект на хореографа Християн Бакалов дава на децата шанс да направят нещо повече от ритането на топка

4
Християн Бакалов прави визуални провокации, вплитайки в тях вечни теми. На снимката: афиш от миналогодишната инсталация
На 20 юли във Варна ще бъде представен новият проект на международния артист и хореограф Християн Бакалов. Проектът се нарича "Фантасмагория", а днес започват репетициите. 

"Фантасмагория" е съвкупност от трите перформативни инсталации, които Бакалов е направил през последните четири години. "Трилогията, която представям - bright, pure, eternal - светъл, чист и вечен, е инспирирана от консепта на философа Спиноза за вечност", сподели артистът пред БНР. 

Визуалните инсталации за провокативната разходка на сетивата са изградени в две варненски училища - "Климент Охридски" и хуманитарната гимназия "Константин Преславски", като в спектакъла ще се включат деца на възраст между 8 и 14 години. Артистът си е набелязал училищата още миналото лято, докато обикалял в търсене на подходящо място за предишния си пърформанс.

"Повечето театри във Варна са направени за по-конвенционалните спектакли и аз не намирах локация. Съвсем случайно, минавайки покрай "Климент Охридски", видях физкултурния салон и казах: "Тук това голямо, празно пространство предполагам, че ще ми свърши работа", каза пред "Хоризонт" Християн Бакалов, който вече е използвал базата на "Климент Охридски" и има опит. 

"Тогава, по време на репетициите миналата година, миналото лято видях, че много деца бяха в двора. Играеха по време на тяхната ваканция. Понеже и тази година на "Варненско лято" бях в друга локация реших, видях, че има потенциал тези деца да ги въвлечем в една друга история, не само да ритат една топка в двора. А и те бяха много заинтригувани тогава питаха, идваха да видят какво правим. Така се роди идеята."

Една от идеите на Християн Бакалов е да се въвлече изкуството в училището, откъдето по думите му "доста отдавно е излязло в повечето случаи". 

Няма критерии за подбора на децата, които участват в спектакъла. "Всички желаещи деца, които искат да се запишат, могат да дойдат, да се запишат. Ние сме дали някаква възраст между 8 и14, за да могат да са по-самостоятелни все пак", уточни той.

"Мога да ви кажа, че тези деца, с които вече имах шанса да работя, те също си задават едни въпроси за живота, за смъртта, за вечността. Това, че са малки не ги прави отдалечени от тези въпроси, които всички си задаваме всеки ден - защо сме тук, какво правим на този свят, какво има след това, как се свързваме един с друг, накъде отиваме. Това е есенцията, това е сърцето", разказа в предаването "Преди всички" Християн Бакалов. 

Тазгодишното артистично общуване с децата той определя като "първи камък, поставен в една стена", която иска да построи и един ден, поглеждайки отвисоко, да видят заедно какво са сътворили. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна