Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 280 хиляди души посетиха събора на Рожен

| обновено на 21.07.19 в 18:47
Родопска гайдарска сюита в изпълнение на над 300 гайдари звуча на откриването на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“.
Снимка: БТА

В продължение на три дни съборът на Роженските поляни събра над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички краища на страната.

Съборът бе закрит днес с церемония по награждаването на лауреатите на Националния фолклорен конкурс.

Владислава Андреева от организаторите обясни:

„На Рожен дойдоха и българи, които живеят зад граница. Те дойдоха с малките си деца и всички те бяха облечени с български носии. За нас това наистина е много вълнуващо и много важно, защото макар и тези българи ние в момента да сме ги загубили, тези млади хора те са зад граница, те милеят за  България и за българското и се надяваме да възпитават децата си да уважават българските традиции, българския дух и един ден всички те да се върнат тук, за да можем заедно да направим нещо за нашата държава. Тя го заслужава“, каза Владислава Андреева.

На събора днес десетки деца участваха в т.нар. творителница на поляните на Рожен.

Творителницата има пет ателиета - работа с бои, работа с плъсти, рисуване върху дървени играчки, рисуване върху вода и класическо рисуване.

В тях участват деца от цялата страна и чужбина. Целта е да се запази традицията.

„Аз съм на шест годинки и от Гърция. Рисувам една къщичка с дъга и едно момиченце“, каза едно дете.

„Аз се казвам Николай Клеев и съм девет години. Най-много ми харесва изработката с глината, защото много ми харесва този материал и обичам да изработвам разни неща. Сега правя костенурка“, посочи друго.

В етноселището на събора двама влюбени от София се ожениха, съобщи организаторът на етноселището Ивайло Шопски:

"Толкова много емоции ни се събраха, плакахме на песента на бесарабската българка "Линка думаше" и "Облаче ле бяло", след това викахме "Горчиво" и играхме хора, защото именно тук, при нас Мартин и Никол Василеви, вече Василеви, буквално ги оженихме. Мартин предложи на колене на Никол с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на седмото небе и изобщо това беше една изненада, булката не знаеше, че ще ѝ се предлага и пред толкова много непознати те си казаха да."

Над 100 хиляди души се събраха вчера на Роженските поляни. Участниците от страната и чужбина пяха и играха хора, придружавани от звука на стотици гайди и чанове.

Ансамбъл „Родопа“ развълнува снощи до сълзи публиката с музикално-танцовият спектакъл "Миряст".

„Това е най-хубавата вечер“, „Обожавам българската народна музика“, „Уникално е все едно се прераждаш“, споделиха зрители..

„Тук съм, защото много обичам българската музика, природа, въздух и всичко. Притеглянето е различно. Ние живеем в Лондон, очите ни се пълнят постоянно“, добави гостенка от Лондон.

„Нито един политик не може да обедини така хората, както едно такова събитие“, каза друга посетителка на събора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!