Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за личните данни започва проверка на НАП заради хакерската атака

| обновено на 22.07.19 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Екип от Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите заради хакерската атака там. 

20 млн. евро може да е глобата за НАП заради хакерската атака след току-що започналата проверка, която ще продължи най-късно до 16 август, съобщи ръководителят на проверката Цанко Цолов:

"Най-напред да локализираме и да разберем обема на теча на информация, на пробива на системата, категорията физически лица, които са засегнати, и разбира се, какви мерки са взети непосредствено след констатиране на пробива", каза Цолов.

Какво е важно за гражданите, за да предотвратят щети:

"Трябва много да внимавате навсякъде, където сключвате договори, да внимавате като идентификация как се извършва с вас - да не е формално", допълни още Цолов.

Комисията ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове.

Срокът за приключване на проверката е 20 август.

Тази сутрин опит за хакерска атака е направен и в Комисията за защита на личните данни, потвърди за "Хоризонт" нейният председател Венцислав Караджов. Опитът е направен през WI-FI мрежата на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на комисията. Караджов подчерта, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.

Междувременно се очаква НАП да подготви и да пусне в сайта си приложение, с което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние в противоречие със закона.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна