Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какви вреди може да се търси обезщетение при теч на данни

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Комисията за защита на личните данни започва днес проверка на Националната агенция за приходите във връзка с изтичането на лична информация след хакерската атака срещу НАП. Пред БНР адвокат Емил Георгиев даде пример за какви нанесени вреди гражданите могат да заведат дела за обезщетения: “Някои хора обмислят например да сменят личните си карти, тъй като има информация, че сред изтеклите данни са и номера на лични карти. Също така има изтекли квалифицирани електронни подписи, ако това означава, че всеки, чиито електронен подпис и чиято лична карта се намират вътре и те трябва да бъдат сменени от съображения за сигурност, това е пряка и непосредствена вреда…“.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ Георгиев посочи още:

“Това правомощие, което Комисията за лични данни има по силата на новия регламент, така известният GDPR, за който всички научихме и разбрахме и за който много фирми се подготвиха, но изглежда държавата изобщо не се е подготвила в лицето на големите си администратори на лични данни, какъвто е НАП, какъвто се явява и финансовото министерство. Нормално е сега да се извърши тази проверка“.

Адвокат Георгиев коментира също и обратите в разследването на обвинения в хакерска атака срещу сървърите на НАП младеж:

“Първо тук е много важно да се каже, че принципите на наказателното производство на разследването предполагат, че онзи, който е повдигнал обвинение, в случая това е прокуратурата, следва и да може да си докаже обвинението. В закона никъде не пише, че обвиняемото лице е длъжно да съдейства на разследващите. Може би затова премиерът Борисов го формулира като съвсем човешка молба“, каза Георгиев и допълни:

“В България може (премиерът да обещае оправдателна присъда на едно разследвано лице – б.р.) никъде другаде по света не би трябвало да е възможно, но в България ние знаем, че всичко зависи от премиера. Така че изобщо не е учудващо той да превземе ролята на говорител на прокуратурата и да обещава от тяхно име…“.

“След като Приходната агенция създаде своето приложение с чиято помощ всеки гражданин ще може да направи проверка дали неговите данни присъстват в мрежата. Смятам, че за останалото ще трябва да се назначават съдебно-технически експертизи“, каза още той.

Едно от лицата, които са били наблюдавани покрай случая с хакерската атака срещу сървърите на НАП е блогърът Боян Юруков, който часове, след като се стигна до пробива написа в своя блог статия, озаглавена “Десет неща, които трябва да знаем НАПлийкс“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира:

“Моята статия излезе 20 часа, след като медиите получиха линка с този архив и тогава имаше много спекулации. Още първата нощ доста хора дори не знаеха, че се е случило това нещо, хора, които вече са имали достъп до данните писаха неща в интернет. На следващата сутрин от една телевизия стана ясно също, те си позволиха да пуснат в ефир линка, така че всички да имат достъп до това нещо, което беше безразсъдно. Така че много хора, които се интересуваме от данни и от анализи получихме достъп до този линк. Аз го свалих. Буквално ми трябваше половин час да осмисля какво се случва, колко данни има вътре, какви са. И точно за това написах една статия, тъй като страшно много хора имаха въпрос.  И това, което се случи фактически –“24 часа“ публикуваха един не много лицеприятен профил за мен и започнаха да вменяват, че има едва ли не някакви връзки политически….“

Интервюто на Силвия Великова с Емил Георгиев и Боян Юруков можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна