Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: 2 млрд. лева за новите изтребители са загубени пари

Проф. Христина Вучева
Снимка: БГНЕС

„Когато искате да имате икономически растеж, е добре да имате повече разходи, дори с цената на дефицита. Това е положително, не е толкова страшно, но е важно за какво се прави дефицит“. Това коментира пред БНР проф. Христина Вучева по повод увеличението на бюджетния дефицит заради купуването на американските самолети.

В предаването „12+4“ проф. Вучева определи като „икономическа неграмотност“ заявеното от правителството, че за държавата нямало да има проблеми в този случай.

„В политически смисъл управляващите може би си знаят защо го казват. Да се направят разходи в социалната сфера, би било икономически много по-полезно, защото това ще доведе до растеж. Всякакви бюджетни разходи вътре в страната ще фиксират растеж. Когато обаче се прави разход за нещо навън, това вече има друг смисъл. Особено когато се купуват неща за въоръжението. Обикновено това носи след себе си нови разходи“.

Според проф. Вучева у нас има подчертано невежество по отношение на ролята и на значението на т.нар. „общи потребности“ за държавата.

По думите ѝ 2 млрд. лева, гласувани за сделката със САЩ за новите изтребители Ф-16, са „загубени пари“.

„Пълна безпътица“, така проф. Христина Вучева определи икономическата стратегия на правителството:

„Това е липса на всякаква координация. От време на време се появяват идеи, които аз приветствам и заради които си мисля, че е настъпил някакъв прелом“.

Интервюто с проф. Христина Вучева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!