Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон иска мисия на ЕС да гарантира мореплаването през Ормузкия проток

Великобритания поиска Иран да освободи незабавно задържания танкер и неговия екипаж

| обновено на 22.07.19 в 20:03
Хеликоптер на Иранската революционна гвардия кръжи на задържания танкер "Стена Имперо"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джереми Хънт съобщи, че Великобритания ще работи за създаването на ръководена от Европейския съюз мисия за морска сигурност, която да гарантира безопасното преминаване на корабите през Ормузкия проток.

Хънт говори пред депутатите в парламента в Лондон, след като по-рано премиерът Тереза Мей събра на спешна среща комисията по сигурността Кобра заради задържания от Иран в петък британски кораб „Стена Имперо“.

"Новата мисия ще бъде съсредоточена върху свободното корабоплаване, като имаме предвид, че една пета от петрола, който се произвежда в света, една четвърт от произвеждания втечнен природен газ и стоки на стойност половин трилион долара минават през Ормузкия проток всяка година. Мисията няма да бъде част от политиката на Съединените щати за оказване на максимален натиск върху Иран, тъй като ние продължаване да настояваме за запазване на ядреното споразумение с Техеран", каза той.

Хънт посочи, че новата мисия може да включва придвижване с конвой и въоръжена защита на кораби, пътуващи под чужд флаг, но на борда им има британски граждани.

Министърът определи задържането като „пиратски действия“ и посочи, че според международните закони ирански представители нямат правото да се качват на британски танкер. Той обясни още, че Лондон ще поиска всички кораби под британски флаг, които трябва да преминат през протока, да подават предварително уведомление, така че да им бъде предоставена защита.

"Ако Иран продължи по този опасен път, те трябва да приемат, че цената ще бъде засилено военно присъствие на Запада по иранското крайбрежие", посочи външният министърът и добави, че Великобритания се опитва да намали напрежението в региона, но трябва да отговори на реалностите на настоящата ситуация.

Въпреки съществуващо напрежение Джереми Хънт подчерта, че Великобритания остава ангажирана с иранската ядрена сделка.

По-рано през деня Великобритания призова Иран да освободи незабавно танкера с британски флаг и неговия екипаж, описвайки задържането на кораба "Стена Имперо" (Stena Impero) в Ормузкия проток като незаконно.

В петък Иранската революционна гвардия завзе посредствен хеликоптерен десант кораба "Стена Имперо", като самият ход изглежда като отмъщение на британското задържане на ирански танкер край бреговете на Гибралтар преди две седмици.

"Корабът беше завладян под фалшиви и незаконни претенции и иранците трябва незабавно да освободят както танкера, така и неговия екипаж“, заяви пред репортери говорителят на премиера Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"Ние не търсим конфронтация с Иран, но е неприемливо и силно ескалиращо да се задържа кораб, който се занимава със законна дейност през международно признати корабни пътища", допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени