Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Няма криза в българския туризъм

Николина Ангелкова: Догодина ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България

Снимка: БГНЕС

Няма криза в българския туризъм въпреки подобни констатации напоследък, приходите се увеличават въпреки известен спад на туристите. Това заяви във Варна депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който присъства на заседание на Областния съвет по туризъм. Симеонов обясни, че това се дължи на повишеното качество на туристите у нас, които са по-платежоспособни: 

"Имаме ръст в приходите, което е най-важното. Ръст в посещаемостта. Също така беше заявено категорично и от културните институции – навсякъде имаме ръст в посещаемостта, което е една добра новина за Варна. Ще ми се да можем да констатираме същото и за Бургаска област, дай Боже, и за цяла България. С други думи, както се казва, сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм за 2019 година се оказаха преувеличени. Спад има в посещаемостта, но има ръст в приходите, което означава, че борбата, лично моята борба, която продължава вече трета година за пренасочването на туризма към едни по-високо платежоспособна категория туристи, дава вече своите резултати".

Валери Симеонов припомни, че вече е влязъл в сила Законът за ограничаване на вредните въздействия на шума, но той е започнал да действа още преди официалното му приемане заради засилените проверки на заведенията по Черноморието през последните три години. Що се отнася до дивото къмпингуване, Симеонов каза, че работната група в Министерството на туризма не е дала предложения по този повод и всъщност сегашните промени са предложени от групата на Обединените патриоти. 

Догодина ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи след заседанието на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова. Точните разчети още не са готови, но министерството иска около 50 процента повече в сравнение с парите за тази година, които са 11 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!