Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър за Европа и Америка Алън Дънкан подаде оставка

Британският държавен министър за Европа и Америка Алън Дънкан подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският държавен министър за Европа и Америка Алън Дънкан подаде оставка в понеделник, се посочва в официално изявление на външното министерство на Обединеното кралство. Според вестник "Телеграф" в следващите няколко дни се очаква той да бъде последван от още 11 министри.

Вчера и финансовият министър Филип Хамънд обяви, че ще подаде оставка, ако Борис Джонсън стане следващият премиер на страната, което е много вероятно. В неделя и министърът на правосъдието Дейвид Гок също каза, че ще напусне, ако Джонсън бъде избран да оглави Консервативната партия и британското правителство.

Алън Дънкан е известен критик на Борис Джонсън, особено що се отнася до реакцията му към изтичането на информация от паметни записки на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, в които той нарича администрацията на американския президент Доналд Тръмп "неспособна, некомпетентна и несигурна". Тръмп реагира в типичен стил като нарече Дарък „смахнат и надут глупак“. Разразилият се през миналия месец дипломатически скандал между САЩ и Великобритания доведе до оставката на Ким Дарък.

При обявяване на своята оставка Дънкан заяви, че засилващата се роля на Великобритания в Европа и извън нея е застрашена от "тъмния облак на Брекзит".

Според британският вестни "Таймс" е ясно, че Алън Дънкан "не може да служи под председателството на Борис Джонсън".

Напускащият своя пост държавен министър на Обединеното кралство за Европа и Америка каза пред Би Би Си, че причината за неговата оставка е да поиска извънредно гласуване във вторник - малко след обявяването на новия министър-председател - за да се провери дали следващият лидер на Торите може да разполага с парламентарно мнозинство.

Алън Дънкан посочи, че предложеното от него гласуване има за цел да се избегне политическа криза след лятната ваканция, но председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отхвърли искането за подобен вот в парламента.

Досегашният държавен министър за Европа и Америка предупреди, че най-вероятният кандидат за поста на премиер Борис Джонсън може да не успее да запази настоящото мнозинството в Долната камара на парламента на Обединеното кралство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна