Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се съгласиха с нов механизъм за притока на мигранти

Френският президент Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 страни-членки на Европейския съюз се споразумяха за нов "механизъм за солидарност", предложен от Германия и Франция, за разпределяне на мигранти в целия единен блок, заяви в понеделник френският президент Еманюел Макрон, съобщава Ройтерс

Неговото изявление факт, след като министрите на външните и на вътрешните работи на ЕС се събраха по-рано в Париж, за да обсъдят въпросите, свързани с имиграцията и сигурността.

На заседанието не присъства италианският вътрешен министър Матео Салвини, който изрази категорично несъгласие с това Париж и Берлин да определят миграционната политика на Съюза за сметка на пряко засегнати държави като Италия.

"Заключението на тази сутрешна среща е, че 14 държави-членки на този етап са изразили принципно съгласие с френско-германския документ," посочи Макрон пред журналисти.

Той обясни, че 8 от тези 14 страни членки на Евросъюза - Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Португалия, Литва, Хърватия и Ирландия - са задействали новия механизъм за солидарност, предложен от Париж и Берлин. Макрон не уточни, които са останалите шест държави от съюза.

Френското президентство съобщи, че се предвижда и ускоряване на връщането на мигранти, които нямат право на убежище. Това обаче е сложна задача, тъй като изисква сътрудничеството на страните.

Макрон изрази надежда, че всички страни членки ще се включат в механизма, като отново го свърза с разпределянето на част от структурните фондове на ЕС. Коментирайки нежеланието на някои страни-членки да участват в механизма за разпределение на мигрантите, Еманюел Макрон каза:

"Европа не може да бъде по поръчка. Не може да имаме държави, които казват: "Не искаме вашата Европа на споделен товар, но искаме, когато е за структурни фондове. Това няма да продължи така, или поне във всеки случай аз няма да се подпиша под финансови средства в тази посока".

Еманюел Макрон също така каза, че Франция е поискала от либийското правителство да гарантира, че мигрантите вече няма да бъдат задържани в страната и че ще бъдат взети подходящи мерки, за да се гарантира тяхната безопасност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна