Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от три континента реставрират базилика в община Тервел

Екип консервира раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

За първи път в България доброволци от три континента участват в реставрирането на археологически обект - раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур, община Тервел. Той е разкрит преди четири години, но опазването му е трудно. Причината е в липсата на достатъчно средства, отпускани от Министерството на културата, за да може обектът да бъде добре подготвян за зимните условия, извън археологическия сезон. Доброволците са от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания и са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери и дори д-р по молекулярна биология. 

Почти на границата между областите Добрич и Силистра, малко след село Оногур, Тервелско, преди четири години са открити останките от раннохристиянската базилика Палматис, заради което шеговито археолозите казват, че това е бил древният Добрич. Интересното на обекта, по думите на работещите по него, е, че той съвместява различни епохи и крие твърде много история, за да се допусне да бъде унищожен във времето. А опасността за това е реална, споделя директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

„Тази година се концентрираме върху теренната консервация. За пръв път, доколкото знам и в България, от тази европейска доброволческа организация са при нас - да помогнат за теренната консервация. Защото 4 години подред, което правим, бюджетите ни са малки. Сега, тяхна помощ, се надяваме да свършим повече работа, за да не се рушат обектите. Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването им“, обясни той.

Председателят на доброволческата организация „Доброволци на европейското наследство“ Берт Людвиг от Германия е за първи път в България. Избрал е Палматис, защото според него все повече обекти в Европа трябва да бъдат разкривани.

„Искаме да се концентрираме върху обекти, които са непознати и да се покаже, че всъщност археологическото наследство не е само в Италия или в Испания. То е и тук, на Балканите! Това е един обект в голяма опасност!.“

Берт Людвиг е пристигнал в България едва преди ден, но е впечатлен от разкопките край Оногур. Притеснен е обаче от силната ерозия, която ги руши.

Резултатът, към който се стремят, е олтарната част да бъде изцяло консолидирана, пукнатините да бъдат запълнени и подготвени за зимата. Технологията на консолидирането е изработена от двамата реставратори, които работят на обекта. Десет на брой са доброволците, като те идват от три различни континента. По-голямата част от тях имат сходни с реставраторската професии. Има обаче и финансов експерт, и доктор по молекулярна биология – Ксю Фан от Пекин, Китай. Тя разказва, че в България я е довел интересът ѝ към историята и културното наследство.

В проекта, освен Регионалният исторически музей в Добрич, участват и представители на сдружението „Хорище“, един от които е реставраторът д-р Красимира Франгова, която е преподавател в Датската кралска академия. Според нея обектът край село Оногур е добре съхранен до този момент, но трябват допълнителни грижи, за да не се застраши още повече състоянието му.

„Няма такова нещо като окончателна консервация и реставрация. Това е процес, който изисква постоянна грижа.

Въпреки финансовите проблеми, проектът по консолидирането на раннохристиянската базилика ще продължи още няколко дни, а самите разкопки ще бъдат подновени през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна