Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" предлага милиони долари на новинарски издания за лицензирани статии

"Фейсбук" (Facebook Inc.) предлага на новинарските издания милиони долари за правата за поставяне на съдържанието им в новинарски раздел, който водещата социална интернет медия се надява да стартира по-късно тази година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Представители на "Фейсбук" са казали на ръководителите на новинарски издания, че социалната медия е готова да плаща 3 милиона долара годишно за лицензирани цели истории, заглавия и визуализации на статии от новинарски издания, посочват тези източници. Новинарските канали, които ще бъдат представяни от "Фейсбук" в раздела с новини, включват ABS News на Walt Disney Co., Dow Jones - компанията-майка на Wall Street Journal и на MarketWatch, Washington Post и Bloomberg

Плановете на "Фейсбук" са факт, тъй като  компанията е изправена пред нарастваща критика за ролята ѝ в битката на новинарската индустрия чрез изсмуква на голяма част от приходите от реклама, които иначе са отивали за вестниците и други новинарски издания.

Взето заедно, Facebook и Alphabet Inc. - компанията-мака на Google са спечелили през миналата година 60% от всички приходи от дигитална реклама в САЩ, показват данни на eMarketer.

Споразуменията за лицензиране на новини между "Фейсбук" и новинарските източници ще продължат за тригодишен срок, казаха някои от цитираните от "Уолстрийт джърнъл" източници. Според тях водещата социална медия планира да стартира новинарската си секция през есента. Не е ясно обаче дали което и да е новинарско издания се е съгласило официално да предоставя лицензирано съдържание на "Фейсбук".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!