Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново втвърди тона спрямо Китай

Фед трябва да понижи лихвите с 1%, смята президентът на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че търговските преговори с Китай "вървят добре", САЩ не са готови да сключат сделка, заяви президентът Доналд Тръмп в петък.

Говорейки на импровизирана пресконференция пред Белия дом, той добави, че няма "друг избор", освен да продължи с настоящата тарифна политика спрямо Пекин.

Тръмп също така предупреди, че подновяването на преговорите на високо ниво през следващия месец "може да бъде отменено". "Ще видим дали ще проведем двустранната среща през септември. Ако го направим, това би било добре. Ако не го направим, това също би било добре", посочи той.

Американският президент подчерта, че САЩ няма да правят бизнес с "Хуавей" без по-всеобхватна търговска сделка с Китай.

Коментарите му са факт, след като късно снощи агенция Блумбърг съобщи, че администрацията на Белия дом не е готова да позволи на американските компании да подновят бизнеса си с китайският гигант "Хуавей" (Huawei), тъй като Пекин отказва да купува селскостопанска продукция от САЩ като част от споразумението за подновяване на търговските преговори.

Що се отнася до паричната политика, президентът Тръмп посочи, че доларът е "най-сигурната валута в света", но високата му стойност вреди на американските производители, поради което Федералният резерв трябва да понижи допълнително лихвите с още един процент.

"Икономиката на САЩ е "закопчана с белезници"  от паричната политика на централната банка и поради това Фед трябва да понижи лихвата с цял процент", отбеляза той.

В края на юли Фед намали целевия си лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазона между 2,00% и 2,25%, позовавайки се на последиците от глобалното развитие върху икономическите перспективи на САЩ и с оглед на липсата на инфлационен натиск.

Въпреки силния долар, Тръмп посочи, че "не е нужно да го обезценяваме".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!