Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоя Канада да освободи финансовата директорка на „Хуавей“

Мън Ванчжоу е задържана на 1 декември 2018 г. във Ванкувър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското посолство в Канада обяви днес, че двустранните връзки търпят „огромни трудности“ и настоя Отава да освободи финансовата директорка на „Хуавей“ Мън Ванчжоу, предаде Ройтерс.

Отношенията между двете страни са влошени след ареста на Мън във Ванкувър миналия декември по искане на САЩ, които я винят в нарушаване на санкциите над Иран.

Посолството настоя в становището си „Канада незабавно да освободи Мън Ванчжоу и да осигури безопасното ѝ завръщане в Китай, както и да възстанови двустранните отношения в правилния път“.

По-рано тази година Основателят и главен изпълнителен директор на „Хуавей“ Жън Чжънфей заяви в понеделник, че арестуването на дъщеря му Мън Ванчжоу, която е финансов директор на компанията, е политически мотивирано.

В отговор американското министерство на правосъдието отрече, че обвиненията са политически мотивирани. „Криминалното разследване на Министерството на правосъдието спрямо финансовия директор на „Хуавей“ Мън Ванчжоу се основава единствено на доказателствата и на закона. Департаментът по правосъдие провежда дела без всякаква политическа намеса и следва доказателствата и върховенството на закона при преследването на наказателните обвинения", заяви говорителката Никол Навас в имейл до Ройтерс.

Съдебните слушания в Канада по искането на САЩ за екстрадиция на Мън Ванчжоу са насрочени за 20 януари 2020 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна