Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" обвини САЩ, че са започнали кибератаки срещу китайския технологичен гигант

Китайският телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei) заяви във вторник, че САЩ са започнали кибератаки срещу него, за да проникнат в интранета и във вътрешни информационни системи, като в същото време от компанията отрекоха повдигани серия нови обвинения срещу нея.

Според китайската компания американското правителство се опитва да наруши нормалната ѝ дейност, като тя обвини САЩ, че  са инструктирали органите на реда да заплашват нейни работници.

Компанията заяви, че правителството на САЩ "е възложило на органите на реда да заплашват, да принуждават, да подлъгват и да подбуждат както настоящи, така и бивши служители на "Хуавей" да се обърнат срещу компанията и да работят за тях".

Освен това "Хуавей" посочи, че офисите и служителите му са незаконно претърсвани и служителите са подложени на натиск от Федералното бюро за разследване, за да предоставят информация за компанията. Китайският технологичен гигант също така заяви, че САЩ са се "мобилизирали и са влезли в конспирация" с бизнес партньори и конкуренти на "Хуавей", за да "повдигнат необосновани обвинения срещу компанията“.

"Хуавей" отрече и твърденията в доклад на "Уолстрийт джърнъл" от края на миналия месец, че технологичният гигант е откраднал патенти на камери за смартфони.

"Остава фактът, че никоя от основните технологии на "Хуавей" не е обект на нито едно наказателно дело, заведено срещу компанията, и нито едно от обвиненията, отправени от правителството на САЩ, не е подкрепено с достатъчно доказателства. Ние категорично осъждаме злонамерените и съгласувани усилия от страна на правителството на САЩ да дискредитира "Хуавей" и да ограничи лидерската му позиция в бранша"“, се казва в официално съобщение на компанията.

В края на август "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на източници, запознати с въпроса, че прокурори в Съединените щати водят повече разследвания, в които се твърди, че компанията Huawei Technologies Co. се занимава с кражба на интелектуална собственост и по-специално по обвинения за кражба на патенти за смартфон камери.

Тези нови проучвания не бяха обхванати в обвинителните актове спрямо китайския технологичен гигант от началото на тази година, се посочва в информацията на финансово издание.

По-рано през август пък американските компании получиха временни лицензи за продължаване на техния бизнес с "Хуавей" за още 90 дни, за да се "предотвратят всякакви възможни смущения“ в тяхната дейност.

Това само показва за пореден път, че спорът между двете най-големи икономики в света се разпростира извън сферата на търговията. Изявлението на "Хуавей" също така подчертава защо Китай е категоричен, че е задължително включването на въпроса с дейността на "Хуавей" в евентуална търговска сделка между Вашингтон и Пекин.

Отправените днес от "Хуавей" обвинения спрямо управляващите в Белия дом могат да подсилят напрежението на глобалните финансовите пазари относно търговската и тарифна война между САЩ и Китай и да намалят шансовете за лесно договаряне на дата за подновяване на преговорите през настоящия месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!