Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 компании и 1500 посетители участват във форума „Кариерен кошер 2019“

| обновено на 04.09.19 в 16:13

През последните две години заплатите в България са се увеличили средно с около 10%. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на най-големия кариерен форум за млади българи с опит и образование в чужбина – „Кариерен кошер“.

Целта на организаторите е да върнат младежите отново в страната.

Повече от 1500 български младежи са се върнали да проверят шанса си за професионална реализация в страната: „Исках да дам шанс на България, защото много хора я отписват. Тепърва научавам всъщност какви са възможностите“; „По-скоро проучвам средата. Чувствам се някак си носталгично“ - разказват Калина Николова и Петър Илчев.

И близо 90 компании, които очакват своите квалифицирани нови попълнения: „Не е задължително един човек да притежава на хартия опита, защото реално той може да се придобие. Това, което ние се опитваме да правим, е всъщност да наемаме хора, които са жизнерадостни, които наистина искат да израстват в кариерата си“, казва Невена Маркова от успешна аутсорсинг компания.

„Кариерният кошер“ е най-доброто място за такива срещи, заяви Емилия Клайн от организаторите: „Това е всъщност идеята на „Кошера“ - да жужи от идеи и хора. Бихме искали „кошерът“ на България да остане пълен“.

А заместник-министър Султанка Петрова обяви: „През последните 2 г. средната работна заплата е повишена с 9,4%, а минималната работна заплата с 10,9%. Има основание да запазим младите хора в България“.

Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, а акцент на форума е нулевият отпадък.

Тазгодишното издание на кариерното събитие е тематично продължение на "Кариера в България, защо не" и ще предложи на посетителите и хората, които търсят нови контакти и възможности за работа, срещи с представители на десетки водещи компании.

Повече от 20 лектори представят богата семинарна програма за усъвършенстване на професионалния профил, съвети за откриване на собствен бизнес.

Форумът предоставя и възможност за онлайн включване и интервюта с хора, които са в чужбина.

За да постигнат целите си по пътя към нулев отпадък тази година организаторите залагат на редуцирането и рециклирането на отпадъците и ще раздават награди в инициативата "По пътя към нулев отпадък".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!