Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни от АЦБ: Обединеното кралство може да издържи търговската война и Брекзит без сделка

Марк Карни, управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалната среда стана по-трудна и по-слабо подкрепяща икономическият растеж на Обединеното кралство, отколкото беше през последните пет години, като са налични "уникални предизвикателства", заяви шефът на Английската централна банка пред Финансовата комисия на Камарата на представителите.

Според него насрещните ветрове идват "принципно, но не изключително" от продължаващата търговска война между САЩ и Китай, като в същото време предупреди, че има "някаква възможност" тя да се разпространи към Европейския съюз и дори към Великобритания.

Въпреки това Марк Карни подчерта, че финансовата система на Обединеното кралство "е готова да издържи" на щетите от търговската война, както и на негативните последствия от евентуален неконтролиран Брекзит (без сделка).

Обединеното кралство "не може да бъде изолирано" от влиянието на търговската война, въпреки че то е "едно от най-слабо засегнатите" от основния източник на търговските спорове в лицето на САЩ и Китай, според управителя на АЦБ. Въздействието на търговската война върху вътрешната икономическа експанзия е между 1,0 и 1,5 процентни пункта срещу три процентни пункта в САЩ, допълни той, позовавайки се на изчисления на централната банка.

Марк Карни също така посочи, че най-лошият сценарий за британската икономика след Брекзит на 31-ви октомври беше променен най-вече поради "упорита работа" при подготовката на големите пристанища на Обединеното кралство и на митниците. Той споедли пред британските депутати да вземат предвид направените "няколко подобрения", както и инвестициите, включително на тези в Кале, Франция, които са били и най-значимите. Трябва да се има предвид, че Кале е ключов пристанище и граничен пункт за търговията между Острова и континентална Европа.

Докато негативното въздействие върху пропускателната способност на пристанищата се оценяваше на цели 75% при предишните изчисления, сега се наблюдава "по-малко от половината" в случай на Брекзит без сделка, подчерта Карни. Прибавянето на пет процентни пункта към капацитета на съответните гранични съоръжения "дава обратно 0,25 пункта" от брутния вътрешен продукт, според шефа на централната банка.

Най-лошият сценарий за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз вече изглежда по-мек след ревизия на оценките, направените от АЦБ.

Карни прогнозира, че при Брекзит без сделка безработицата във Великобритания ще нарасне до 7%, а инфлацията може да се покачи до 5,25%. АЦБ също така очаква при подобен най-негативен сценарий БВП на Обединеното кралство да се сви с 5,5%, а не с 8%, каквато беше предишните оценки на централната банка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени