Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" се отказа от едно от заведените дела срещу властите в САЩ

Китайската компания "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) оттегли едно от заведените дела срещу правителството на САЩ, съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на съдебните документи, агенция посочи, че "Хуавей" се е отказала от дело за незаконно изземване на нейна техника, след като през август САЩ са върнали конфискуваното оборудване.

Самото телекомуникационно оборудване беше конфискувано през 2017-а година, тъй като Съединените щати го запорираха поради подозрения в нарушения на контрола на износа.

Компанията "Хуавей", който през май тази година беше поставена в т.нар. "черен списък" на САЩ, отправи иск срещу Министерството на търговията и други американски правителствени агенции относно изземване на оборудването ѝ в Аляска през 2017-а година по пътя на това оборудване обратно към Китай след проведените преди това лабораторни тестове в Калифорния.

От технологичният гигант обаче посочиха, че правителството на САЩ вече е върнало през август задържаното оборудване, след като се е потвърдило, че не е била необходима лицензия за неговия износ обратно в посока Китай.

В изявление на компанията се посочва, че тя е е разочарована от отказа на правителството на САЩ да предостави пълно обяснение на това, което "Хуавей" определи като "произволно и незаконно" задържане на нейни технологично оборудване в продължение на две години.

Съдбата на "Хуавей" - най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване и национална икона в Китай, играе решаваща роля в ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Компанията все още е изправен пред множество наказателни обвинения в Съединените щати за предполагаемо нарушаване на американските санкции за износ, включително в посока Иран. "Хуавей" пък се опитва да оспори добавянето на компанията към Закона за национална отбрана на САЩ в продължаващ и в момента съдебен процес, който според не я е ограничил "неконституционно" бизнеса ѝ в Съединените щати.

От своя страна Вашингтон продължава да твърди, че телекомуникационното оборудване на китайската компания може да бъде използван от Пекин за шпиониране, твърдение, което "Хуавей" отрече многократно.

Администрацията на президента Доналд Тръмп добави през "Хуавей" към т.нар. "черен списък", или списък на субекти, на които не се позволявал да купува необходимите американски части и компоненти без одобрение от страна на САЩ, заплашвайки по този начин да наруши дейността на китайския технологичен гигант.

"Хуавей" заведе дело и срещу това нейно включване в "черния списък".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени